wtorek, 20 marca 2012

sałatka

pokończyły się Wam sałatki robione jesienią ?
nic prostszego, można zrobić sobie świeżą
wystarczy kupić kapustę i paprykę  a także mieć własne ogórki kiszone ;)

3 słoiki ogórków kiszonych pokroić w  plastry
1 kg papryki czerwonej
1\2 kg papryki żółtej
1\2 kg papryki zielonej
2 1\2 szkl octu
3 główki kapusty
5 marchewek

zalewa

1 łyżka soli
2 szkl cukru
10 szkl wody
pieprz-wszystkie składniki zagotować i gorące wlać do warzyw

kapustę poszatkować i posoli 2 łyżkami soli
marchew zetrzeć na tarce jarzynowej i posolić 1 łyżką soli
paprykę pokroić w plastry

wymieszać wszystko jak kapusta troszkę zmięknie od soli

pasteryzować 10 min

ja na tę porcję warzyw robię zalewę z dwóch porcji ponieważ lubię jak warzywa są całe zalane a tylko z jednej jakoś mi brakowało


przykro mi, ale nie policzyłam ile słoików mi wyszło z tej porcji, ale o ile dobrze mi się kojarzy to coś koło 20 szt tej wielkości jakie widać na zdjęciu

mam nadzieję że jeżeli ktoś się skusi to będzie mu smakować
także do dzieła i smacznego

miłego dzionka :)

9 komentarzy:

  1. Basiu,a to bez octu zalewa?bo ja robie z octem..No i moja nie w sloikach,tylko w wiaderku ,w lodówce sobie stoi,bo mnie się nie chce myć słoików ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj lubię takie sałateczki ale ogórki mi się skończyły :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Agatko dziękuję Ci bardzo, już poprawiłam,
    ja robię w słoikach, nigdy bym nie pomyślała że można tak bez gotowania

    OdpowiedzUsuń
  4. No ja wlasnie dlatego ją robię,ze bez słoików:) wiem ,len jestem:P
    robię z jednej glowki kapusty,akurat na male wiaderko po sledziach.Zalewe razem z octem gotuję,goraca zalewam warzywa.Jak ostygnie to do wiadra,albo duzego sloja,na to przykrywka i mam w lodowce pod reką.

    OdpowiedzUsuń
  5. widzisz Agatko to ulubiona sałatka mojego męża więc mi znowu by się nie chciało co trochę robić więc za jednym papraniem mam na dłuższy czas, czyli ja znowu z lenistwa robię tak :)

    OdpowiedzUsuń
  6. No nie mow,ze w tydzien zje wiadro kapusty ;p
    no chyba ze nie dostaje do salatki ani ziemniaków,ani mięsa :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robię ją każdej jesieni, jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  8. Agatko widzisz wiedziałam że o czymś zapomniałam jak podawałam obiady mężowi teraz wiem co to było ;)
    a tak na poważnie bałabym się że może się popsuć i jak dostawałam przepis to było w słoiki więc nie przyszło mi do głowy że można inaczej

    Danielo to fakt jest przepyszna

    Edytko a może uda Ci się kupić jakieś dobre, albo ktoś w rodzinie narobił za dużo i chętnie się podzieli ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ta sałatka jest pyszna Basiu. Mam jeszcze zapas, moje dzieci za nią przepadają :-)

    OdpowiedzUsuń