poniedziałek, 26 lipca 2010

ciasto o smaku miętowym

ciasto:
- kostka margaryny
-1,5 szkl. cukru
-3 lyżki kakao
-op. cukru waniliowego
-4 jajka
-1.5 szkl. mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa:
-0,5 l kremówki
-4 łyżeczki żelatyny
-op. miętowych landrynek (ja teraz dam dwie ponieważ wydaje mi się że trochę mało je czuć )
-podwójna paczka pomarańczowych delicji
oraz polewa czekoladowa.

Ciasto: margarynę roztapiamy i do ciepłej wsypujemy cukry i kakao. Wlewamy 5 łyżek wody, mieszamy i studzimy. Wbijamy 4 żółtka, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Białka ubijamy. Pianę mieszamy z ciastem. Wlewamy do natłuszczonej formy (26x33cm). Pieczemy ok. 25 min w temp. 160 stopni. Studzimy. Przekrawamy na dwa placki.
Masa: landrynki rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, mieszając. Studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody, studzimy. Kremówkę ubijamy. Dolewamy syrop z landrynek i żelatynę.
Układamy warstwy: placek, połowa masy, delicje (jedna obok drugiej, czekoladą do spodu), połowa masy, placek.
Polewę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i rozsmarowujemy na cieście.
 

5 komentarzy:

  1. Mniam:D Jest inszy niż ten mój z miętowymi czekoladami;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm brzmi i wygląda smakowicie :) Albumik post niżej wyszedł ci bardzo ładnie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi intrygująco, choć przyznam, że smak miętowy najbardziej lubię z połączeniu z jabłkiem,a nie czekoladą - choć niewykluczone, że spróbuję, ostatnio nowości cukiernicze są u nas bardzo popularne :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Joaś - shiraja dziękuję
    Aniu zobacz może Wam zasmakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Spodobał mi się przepis - planuję na ten tydzień ;) zobaczymy co z tego wyjdzie... Uwielbiam wszystko, co z miętą :)))

    OdpowiedzUsuń