przepis podstawowy jest taki, ale jak dla mnie jest tego za dużo i troszkę go zmieniłam
a mianowicie kroję biszkopt na pół i 3/4 masy daję w środek a resztę na wierzch i posypuję resztą słonecznika i jak dla mnie jest ok, ale jeśli ktoś chce to można robić tak jak podaje przepis lub zupełnie inaczej
Oto przepis:
Na blaszkę 25x30 ja robię to w okrągłej formie sylikonowej TUPPERWARE jak dla mnie jest ona watra swych pieniędzy
1.Biszkopt:
4 jajka
8 łyżek cukru
4 łyżki maki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników upiec biszkopt
2. Masa
1 puszka mleka słodzonego skondensowanego
1 duża szklanka słonecznika łuskanego, ale jak nie mamy to mała paczka też wystarczy
1/2 szklanki cukru
1,5 kostki masła
2 podwójne paczki herbatników
Słonecznik +1/2 szklanki cukru+1/2 kostki masła dać na patelnię, aby sie połaczyło a potem na blaszke,bez papieru i do piekarnika, aż się ozłoci i zrobi fajna skorupka.Potem jak ostygnie pokruszyc.
Mleko gotować w puszce 2,5-3 godzin ( ja kupuję już to ugotowane - taniej wychodzi, chociaż mam w domu kuchnię węglową więc czasami też gotuję -lepsze ).Ostudzone zmiksowac z 1 kostka masła i dodac wiekszą połowę upieczonego słonecznika.
Masę wyłożyć na biszkopt.
Na to poukładać herbatniki(można je skropić wódką ale nie koniecznie).
3.I na herbatniki polewa:
1 mleczna czekolada
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka kakao.
Wszystko razem roztopić na małym ogniu aż powstanie jednolita masa.
I polewą polać herbatniki a na wierzch dać resztę słonecznika.
Życzę smacznego!!!
nie zdążyłam zrobić w przekroju :)
wyglada bosko :)
OdpowiedzUsuńAż się prosisz, żeby do Ciebie wpaść na kawałek. Mmmmmm pychotka.
OdpowiedzUsuńto bardzo chętnie, zapraszam :)
OdpowiedzUsuńUlka i tak też smakuje :)
bardzo oryginalne! nigdy nie widziałam ani nie jadłam ciasta z uzyciem ziaren słonecznika :)
OdpowiedzUsuńAjjj aż ślinka pociekła... A teraz Wielki Post i ja nie jem słodyczy :(
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam do mnie po wyroznienie!! :)
OdpowiedzUsuń