wtorek, 27 sierpnia 2013

sałatki z ogórków

jeden z tych przepisów znajduję się właśnie w tej menzurce ;)


W sosie koperkowo-ziołowym

5 kg ogórków

6 cebul

Zalewa:

2 szkl. octu

2 szkl. cukru

4 łyżki posiekanego kopru

1/2 łyżki mielonego pieprzu

2 op. sosu koperkowo-ziołowego

Ogórki i cebule obieramy, kroimy w plasterki i solimy,

odstawiamy na 2 godz. Odlewamy sok. Skladniki

zalewy mieszamy i wlewamy do ogórków. Odstawiamy

na 10 min. Sałatkę z zalewą wkładamy do słoików i

gotujemy 10 min.



Pikle z przyprawą do grilla

4kg ogórków pokrojonych w 1cm plastry ze skórką

1/2kg cebuli pokrojonej w plastry

1szkl. soli

przyprawa do grilla

Zalewa:

6szkl.wody

4,5szkl. cukru

2,5szkl. octu

2 łyżki gorczycy

5 ziaren angielskiego ziela

5 liści laurowych

pieprz ziołowy

Przygotowanie:

Ogórki z cebulą mieszamy z solą i 9 szkl. zimnej wody.

Odstawiamy na 3h. Warzywa odsączamy, wkładamy do słoików.

Składniki zalewy zagotowujemy. Studzimy.

Chłodną zalewę wlewamy do słoików z ogórkami i cebulą

i do każdego słoika wsypujemy po łyżeczce przyprawy do grilla.



Gotujemy 5-7min.

1 komentarz:

  1. Dziękuję za przepisy.Takich jeszcze nie robiłam.Dzięki Tobie będzie w spiżarni coś nowego .Pozdrawiam serdecznie.Krystyna N.

    OdpowiedzUsuń