SAŁATKA NA ZIMĘ
4 kg ogórków
1 kg marchwi
1 kg cebuli
3 czerwone papryki
główka czosnku
pęczek natki pietruszki
3 łyżki soli
kapusta pekińska ilość wg uznania
ZALEWA
4 łyżki cukru
1 szkl oleju
1 szkl octu 10 %
5 ziaren ziela angielskiego
6 liści laurowych
obrane ogórki w talarki, cebulę w półplasterki, paprykę w kostkę.
Kapustę szatkujemy- czosnek i natkę siekamy. Warzywa posypujemy solą i odstawiamy na kilka godzin. Mieszamy co jakiś czas . Nie zlewamy soku .
Zalewę gotujemy i studzimy. Wlewamy do miski z warzywami i dodajemy marchewkę. Mieszamy i odstawiamy na 2-3 godz.
pasteryzujemy 15 min.
LATO W SŁOIKU
5 kg małych ogórków
3 średnie kalafiory
około 1,5 kg cebuli
2 kg papryki
wiązka kopru
liście laurowe
czosnek, gorczyca, oliwa
ZALEWA
4 l. wody
4 szkl octu
4 szkl cukru
2 łyżki soli
po kilkanaście ziaren pieprzu i ziela ang
ogórki na koreczki
cebulę w ósemki
paprykę na kawałki
kalafiory na małe różyczki i wkładamy do wrzątku. Gdy woda zawrze odcedzamy.
Do każdego słoika wkładamy gałązkę kopru, liść laurowy, ziarna gorczycy i ząbek czosnku.
Następnie wkładamy warstwami warzywa.
Zalewę zagotować i gorącą zalewać warzywa - na wierzch każdego słoika trochę oliwy.
Pasteryzować 10-15 min
postaram się dodać zdjęcia
SMACZNEGO !
Wszystko chyba jest smakowite - czekam na fotki :))
OdpowiedzUsuńw pierwszej sałatce chyba brak w składnikach kapusty ile jej ma być
OdpowiedzUsuńFaktycznie w składnikach brakuje, ale jeśli chodzi o ilość to wg własnego uznania, ponieważ są różnej wielkości
OdpowiedzUsuń